pendul

Traim intr-o lume de sunete si zgomote generate de miscarea materiei. De la fosnetul padurii si pana la melodia cantata la pian, de la zgomotul valurilor si pana la cutremure, toate sunt vibratii.

Ce sunt vibratiile?
Mai pe inteles ar fi:  un zbarnait, daca vorbim de o coarda a unui instrument muzical sau trepidatia pe care o resimtim la un mic cutremur sau cand trece un tramvai, daca stai intr-o casa mai veche.

Mai pretentios:  “mișcare rapida, continua si alternativa, un fel de tremuratura: vibratiunea unei coarde de vioara” sau “Miscare periodica a unui corp fata de o pozitie de echilibru; oscilatie” ( DEX on line)

Poate cel mai simplu exemplu care ne permite sa intelegem cuvantul vibratie este asocierea lui cu oscilatia unui leagan (a unui pendul).

Istoric pendul : Una dintre primele utilizari ale pendulului a fost constructia prin anul 100 e.n. de catre un om de stiința chinez Zhang Heng a primului seismometru – aparat utilizat in detectarea cutremurelor de pamant. Astazi, banalul pendul are multe aplicații, incluzand masurarea gravitației locale si ajutand in navigatie vapoarele si aeronavele. http://seismoscope.allshookup.org/

Daca vrei amanunte despre istoria inventiilor, in special cele ce se refera la aparate si dispozitive de detectat cutremurele, nu-ti ia decat 3 minute sa urmaresti canalul de Youtube „Misterele istoriei”. Vei afla si modul de functionare al dispozitivelor de detectare a cutremurelor. https://www.youtube.com/watch?v=ergEJjgabg0

Stiai ca:

  1. Cu cat lungimea firului (pendulului) va fi mai mare cu atat timpul in care se efectueaza o miscare complete (perioada T) va fi mai mare? Incearca si vei vedea! Te va ajuta si filmul de 1,5 minute de pe youtube: https://www.youtube.com/watch?v=N-dmMa6J6CU
  2. Un pendul pus in miscare pe diferite planete va oscila cu perioade diferite ? De ce? Pentru ca fiecare planeta are o masa diferita. Asadar, cu cat masa planetei va fi mai mare, cum crezi ca va fi oscilatia pendulului? Mai mare sau mai mica?

Esti pregatit? Hai sa intram in joc! Dar pentru asta descarca fisierul experimentului.